El Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, a través de la Direcció General de Drets dels Animals, n’ha elaborat una Directriu tècnica per a la gestió de colònies felines per orientar els ajuntaments (administració competent en aquesta matèria) en la implantació del que disposa la Llei 7/2023 de protecció dels drets i el benestar dels animals. La Directriu se centra en la gestió de les colònies de moixos, presents a la majoria de pobles i ciutats, i que fins avui s’han manejat per part de persones o entitats animalistes amb unes mesures de control administratiu pràcticament inexistents.
Els moixos són una de les majors amenaces per a les faunes autòctones en l’àmbit global, amb un efecte més important que el que tenen els rosegadors, o altres depredadors introduïts. Aquests impactes són molt majors i greus en els ecosistemes insulars que en territoris continentals. Al llarg de tot el seu rang de distribució, els moixos depreden sobre més de 2.000 espècies silvestres, de les quals el 90% són vertebrats. Mentre que en els ecosistemes continentals el 8,6% de les espècies consumides tenen problemes de conservació, en els ecosistemes insulars, aquesta xifra ascendeix a més del 25%.
La proposta del Ministeri hauria de tenir en compte la vulnerabilitat dels faunes insulars i l’impacti que els moixos hi generin. Per a garantir la conservació de les espècies insulars autòctones, es fa imprescindible introduir aquesta distinció–territoris insulars vs. continentals o peninsulars- en aquesta Directriu Tècnica.
En el següent enllaç podeu descarregar el document “Consideraciones sobre la Directriz técnica de la Dirección General de Derechos de los Animales sobre gestión de poblaciones felinas”, que ha estat remès al Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 i també al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.