Les libèl·lules i els cavallets del dimoni de les Balears

Presentació del llibre “Les libèl·lules i els cavallets del dimoni de les Balears” de Xavier Canyelles.

📍 Local de la Societat d’Història Natural de les Balears, Carrer Margarida Xirgu, 16, baixos 07011. Palma.

📅 Dimarts, 6 de maig 🕑 a les 19:30 h.

A càrrec de Xavier Canyelles (autor) i Margalida Llabrés (editora de la col·lecció “Quaderns de Natura de les Balears”).

Vos hi esperam!

Mascle d’Erythroma viridulum. Foto: Maties Rebassa.

Edicions Documenta Balear

La forma estilitzada, aerodinàmica i gairebé fantàstica de les libèl·lules i dels cavallets del dimoni ha estat sempre motiu d’atenció per a la cultura popular i per als naturalistes. Si, a més, hi afegim el seu interessant cicle biològic associat a l’aigua o les llargues migracions que fan, el seu estudi està més que justificat. A les Balears n’hi ha vint-i-quatre espècies, que podrem identificar amb l’ajut d’aquest llibre divulgatiu amb rigor científic, que, a manera de guia, presenta cada espècie amb tots els detalls, acompanyada d’informació actualitzada. Xavier Canyelles és naturalista i il·lustrador, especialitzat en ento­mologia. Amb aquest quadern de natura fa possible que el coneixement sobre els odonats de les Illes Balears estigui a l’abast de tothom.

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

Geolodia 2025

l’AGEIB organitza les convocatòries a Mallorca, Menorca i Eivissa. Aquí teniu els pòsters informatius!

Més informació.

Per apuntar-vos heu d’enviar un correu (premeu l’enllaç de l’illa):

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

Geolodia 2025 Mallorca

Com molts de vosaltres ja sabeu el Geolodia és un conjunt d’excursions gratuïtes coordinades per la Societat Geològica d’España (SGE), guiades per geòlogues i geòlegs i obertes a tot tipus de públic.

Amb el lema “Mira el que trepitges”, el seu principal objectiu és mostrar que la geologia és una ciència atractiva i útil per a la nostra societat.

Se celebra el mateix cap de setmana a tot el país.L’Associació de Geòlegs de les Illes Balears torna a organitzar aquest sortida geològica a Mallorca i a la resta d’illes Balears. 

Aquest any 2025 el Geolodia de Mallorca es farà a Betlem (Artà) fent un recorregut pel camí cap a l’ermita i per la costa. 

L’inici de la sortida o punt de trobada serà a l’aparcament de la carretera cap a Betlem a les 10:00 del matí del diumenge 11 de maig de 2025 (veure mapa adjunt). 

Aquest pic cadascú haurà de desplaçar-se fins al punt de trobada pels seus propis medis.

Com la resta d’edicions la durada de la sortida serà d’unes 3 hores, tot i que sempre es pot allargar o escurçar.

Per a participar a la sortida heu d’enviar un correu a aquest mail, indicant un nom, el número de persones que assistireu, i el municipi de residencia. 

Hi pot participar qualsevol persona sense importar l’edat ni els coneixements de geologia.

Si no estau a Mallorca aquest cap de setmana podeu apuntar-vos a qualsevol altre geolodia de l’estat espanyol. Podeu  consultar la informació dels geolodies a la següent web

Associació de Geòlegs de les Illes Balears

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

Evolució de la densitat de les poblacions insulars de sargantanes Podarcis pityusensis.

Nova publicació de A. M. Cirer i M. van den Berg sobre l’evolució temporal de les poblacions insulars de sargantanes a les Pitiüses.

Estimation of lizard density in Podarcis pityusensis island populations over time, with special attention to the correct naming of the islets. Març 2025. Antònia M. Cirer i Marte van den Berg. www.lacetta.de

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

El Govern i la Societat d’Història Natural de les Balears col·laboren per donar a conèixer les aranyes de l’arxipèlag i fomentar-ne la conservació.

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, per mitjà del Servei de Protecció d’Espècies i amb la col·laboració de la Societat d’Història Natural de les Balears (SHNB), ha editat dos pòsters divulgatius sobre les espècies d’aranyes de les Illes Balears, un grup animal del qual se’n coneixen prop de 400 espècies a l’arxipèlag. En la presentació, la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, ha destacat que «la finalitat principal és impulsar el coneixement d’aquest grup d’invertebrats entre la població, amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància que tenen i fomentar-ne la conservació».

Els pòsters recullen una àmplia representació de les espècies d’aranyes de les Illes Balears. Per seleccionar-les, s’ha seguit el criteri de les espècies més grosses, les més comunes i les habituals a les coves, i també alguna espècie introduïda amb especial significació o les endèmiques exclusives de les Illes Balears.

Les il·lustracions i el disseny dels pòsters són obra del dibuixant i entomòleg Xavier Canyelles, i les imatges van acompanyades d’una breu descripció de les característiques de cada espècie, gràcies a l’assessorament científic de Guillem X. Pons, doctor en Biologia i professor del Departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Les persones interessades a obtenir aquests dos pòsters poden sol·licitar-los per correu electrònic (especies@dgmedinatural.caib.es). A més, també es podran descarregar gratuïtament en format PDF de la web del Servei de Protecció d’Espècies.

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

Estrenem perfil a BlueSky

La Societat d’Història Natural de les Balears ha decidit deixar de publicar a la xarxa social X. La decisió respon a la voluntat de mantenir la seva comunicació en entorns que garanteixin la veracitat de la informació.


Ens podeu trobar en BlueSky @shnb.org

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

Premi Nacional SGE 2024: Xavier Pastor

Nostra més sincera enhorabona a Xavier Pastor, guardonada amb el Premi Nacional 2024 de la “Sociedad Geográfica Española SGE”. Un merescut reconeixement!

Xavier Pastor

Premio Nacional SGE 2024. Una vida dedicada a la protección medioambiental.

La Sociedad Geográfica Española entregará sus Premios anuales correspondientes a la edición de 2024 en una ceremonia que tendrá lugar el 20 de marzo de 2025 en el Auditorio de la Mutua Madrileña, y será presentada, como en anteriores ocasiones, por la periodista Ely del Valle.

La Ceremonia de entrega de los Premios se podrá seguir en streaming través del canal de youtube de la SGE.

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

El registre arqueològic de la cova del Ninot.

“El registre arqueològic de la cova del Ninot”.

Xerrada a càrrec de Alejandro Valenzuela

Dimart, 11 de març a les 19 h.

Local de la SHNB, Carrer de Margarida Xirgu 16, Palma.

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

Cala Gamba. Un petit oasi a la Badia de Palma

Xerrada de Pere Galiana Veiret, autor del llibre “Cala Gamba. Un petit oasi a la Badia de Palma”.

Data: 8 de febrer de 2025, a les 10.30 h.

Lloc: Club Nàutic Cala Gamba, Palma.

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

L’àtom i el Règim de Franco: La mina Eureka

El pròxim 04 de gener a les 19 h, Tony Merino de la Societat Espeleològica Balear, oferirà la conferència “L’àtom i el Règim de Franco: La mina Eureka”.

Lloc: Local de la Societat d’Història Natural de les Balears, Carrer de Margarida Xeigu 16, Palma.

Data: Dimarts, 04 de febrer.

Hora: 19 h.

Publicat dins de Xerrades | Feu un comentari