Protecció de l’aviram als galliners.

Fulletó amb consells de gestió de l’aviram domèstic per evitar conflictes amb les aus rapinyaires. Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural i SEO Birdlife.

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

In memoriam. Sebastià Feliu Amengual (1932-2024)

Des de la La Societat d’Història Natural de les Balears, lamentem la mort del Pare Sebastià Feliu Amengual. Va ingressar en la Companyia de Jesús a 1949 i es va ordenar a 1964. En 1983 va ser vocal de la Junta Directiva de la Societat d’Història Natural de les Balears.

Descansi en pau.

Sebastià Feliu Amengual (1932-2024) 

Pare Sebastià Feliu Amengual en una
imatge d’una entrevista del 2013 a la revista
Noticias provincia de Aragón.
Marzo núm. 454.
Jesuitas
Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

Assemblea General Ordinària 2024

Benvolguts socis,

      En nom de la Junta Directiva em complau comunicar-vos que el divendres 7 de juny, a les 19,00 h en primera convocatòria i a les 19,30 h en segona convocatòria, tindrà lloc al local de la Societat, l’Assemblea General Ordinària en la qual es procedirà a la renovació de la terna de càrrecs de la Junta Directiva que queden vacants enguany.

L’ordre del dia serà el següent: 

                     -Lectura i aprovació, si procedeix, de l’Acta de l’Assemblea General anterior.

                     -Resum de les activitats realitzades l’any 2023.

                     -Comunicació de les activitats per fer a l’any 2024.

                     -Informe de la Bibliotecaria.

                     -Informe del Director de Publicacions.

                     -Balanç econòmic.

                     -Precs i  preguntes.

                     -Elecció de càrrecs directius: President, Tresorera i Vocal I.

Donat que durant el termini que està estipulat a l’article 23 dels Estatuts, de presentació de candidatures per als càrrecs vacants no se n’ha presentat cap, la Junta directiva presenta les següents candidatures:

·  President:   Miguel McMinn

·  Tresorera:   Agustina Genés

·  Vocal I:      Antoni Maria Grau

Els socis que no puguin assistir a l’Assemblea General poden exercir el seu dret de vot: Basta que enviïn emplenada la papereta adjunta dins d’un sobre clos que anirà dins un altre amb remitent adreçat al Secretari de la SHNB (Carrer Margarida Xirgú 16 baixos, Palma). Aquest darrer sobre pot ser enviat per correu o dut per un soci delegat.

Acabada l’Assemblea es farà un sopar a algun restaurant proper (pendent de confirmació). Us demenam, per favor, que confirmeu la vostra assistència. Ho podeu fer al correu dvicens7@hotmail.com

                                                     Damià Vicens

                                                         Secretari

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

16 organitzacions ambientals insten al Govern de les Illes Balears a mantenir la Comissió Balear de Medi Ambient.

16 entitats ambientals actives en l’àmbit de les Illes Balears han demanat al Govern de les Illes Balears mantenir la Comissió Balear de Medi Ambient en resposta al seu anunci d’eliminar aquest departament públic de control ambiental. Els col·lectius han enviat una carta a la Presidenta de les Illes Balears, Marga Prohens, on es destaca la importància d’aquest departament com a eina que contribueix a garantir el futur ambiental de les Illes.

Així, a la carta exposen que, assabentats de la intenció del Govern d’eliminar, en el projecte de Decret de simplificació administrativa, el Comitè Tècnic de la Comissió Balear de Medi Ambient, les entitats signants volen posar-lo en valor. Aquest Comitè està format per representants de diferents administracions, institucions i associacions de la societat civil que aporten variats i constructius punts de vista, que donen independència, des de la creació de la Comissió el 1986, al procés d’avaluació ambiental. Pel bé de la conservació del nostre territori “consideren absolutament inadmissible la seva desaparició”, tal com indica la carta remesa a la Presidenta.

Així mateix, els signants de la carta destaquen que un territori petit i afectat per tantes i tan greus pressions ambientals, com són les Illes Balears, ha de comptar amb un òrgan com aquesta Comissió en la seva estructura actual. Un òrgan que, segons indiquen, “avalua tots els expedients que li arriben amb el màxim rigor i que vetlla, per damunt de totes les coses, per la conservació dels nostres valors ambientals més preuats i representatius”.

A més, els col·lectius ambientalistes proposen que davant l’actual excessiva i perllongada tramitació dels expedients que perjudica als administrats, es doti a la Comissió dels mitjans personals que precisa per agilitzar el seu funcionament. Per això, en lloc d’eliminar la figura imprescindible de la Comissió, li demanen que li doni la importància que li correspon i que no procedeixi a la seva desestructuració, sinó que, al contrari, es treballi en la seva modernització. En aquest sentit, consideren més necessari que el Govern doni suport a la Comissió incrementant el personal i dotant-lo dels medis materials necessaris per accelerar la tramitació dels expedients administratius ambientals i garantir la sostenibilitat de les Illes.

Llistat de les entitats ambientals signants: Aliança per l’Aigua d’Eivissa i Formentera, Amics de la Terra Eivissa, Associació de Productors Ecològics d’Eivissa i Formentera (APAEEF), Fundación Cleanwave, Grup d’Amics en Defensa del Medi Ambient (GADMA), GEN-GOB, GOB Mallorca, GOB Menorca, Greenpeace España, Iniciativa de Custòdia del Territori de les Illes Balears (ICTIB), Marilles, Save the Med, SEO/BirdLife, SHNB, SOM i WWF España.

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

La vida secreta de les aranyes

Celebració del dia mundial del medi ambient.

A càrrec de Guillem Xavier Pons i Buades. Expert en aranyes, membre de la Societat d’Història Natural de les Balears i professor del departament de geografia de la UIB.

Data: Dissabte 8 de juny

Horari: De les 10h a les 13h 

Lloc de trobada: Centre d’informació, Sa Roca.

Per a tots els públics

Inscripció

Com viuen les aranyes? totes fan teranyines?
Gaudirem de les explicacions de l’expert aracnòleg i una visita guiada a
peu per observar diferents grups d’aranyes que podem trobar a diferents
hàbitats presents al Parc Natural de s’Albufera.

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

Natura i cultura popular a les Illes Balears

Presentació del llibre “Natura i cultura popular a les Illes Balears” de Joan Mayol.

L’acte tendrà lloc el divendres 22 de març de 2024, a les 19 h a Quars Llibres.

Hi intervendran Francina Armengol, presidenta del Congrés dels Diputats, i Joan Mayol.

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

Lliurament de Premis Medi Ambient del Ajuntament de Calvià

Lliurament de Premis Medi Ambient de l’Ajuntament de Calvià 2023.

Molt contents pel premi que hem rebut per part de l’Ajuntament de Calvià.

Tercer premi de 2.000 euros, en forma d’accèssit, per la millor actuació de foment o estudi de la biodiversitat “Cartografia de la fauna terrestres endèmica del terme de Calvià”.


Guillem Xavier Pons i Buades ens explica els objectius del projecte en el següent vídeo.

L’Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca ha estat premiada amb 4.000 euros pel projecte “Estudi diagnòstic del sector agrari ecològic del municipi”.

El segon premi ha estat atorgat al projecte de “Monitoratge Ambiental de tres platges de Calvià”, amb la participació dels tres instituts públics del municipi i l’Associació Clean Boating.

🏆 Felicitats a tots els premiats!

Publicat dins de Notícies, Uncategorized | Feu un comentari

Nou article publicat al BSHNB Vol. 67 2024

Nou article publicat al Bolletí de la Societat d’Història Natural de les Balears Vol. 67 2024.

On the identity of Porcellionides glaber (C. Koch in Rosenhauer, 1856): a redescription with nomenclatural and taxonomical remarks (Isopoda: Oniscidea: Porcellionidae). Lluc GARCIA, MUCBO | Museu Balear de Ciències Naturals (FJBS MBCN)/ Interdisciplinary Ecology Group, University of the Balearic Islands.

Es descriuen i il·lustren les característiques morfològiques de l’isòpode terrestre Porcellionides glaber, present a les Illes Balears (Menorca), sud de la península Ibèrica i el Nord d’Àfrica.

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

Associació Balear d’Amics dels Parcs (ABAP)

La biblioteca de la Societat d’Història Natural de les Balears classificarà i custodiarà la documentació de l’Associació Balear d’Amics dels Parcs (ABAP). La cessió ha estat realitzada per Mateu Gual, el darrer president que va tenir l’ABAP.

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari

El Consell de Mallorca reobri la capella de la Misericòrdia amb l’exposició “Espais Naturals”

El Consell de Mallorca reobri la capella de la Misericòrdia amb l’exposició “Espais Naturals”. Es tracta d’una mostra representativa dels espais naturals adscrits al Ministeri de Defensa inclosos a la Red Natura 2000 i l’objectiu és donar a conèixer la valuosa diversitat de la flora i la fauna presents als enclaus que tenen ús militar. A més, també es posa de relleu la cultura de defensa, és a dir, les mesures que es duen a terme per a la protecció i conservació del medi ambient. 

La inauguració de l’exposició es durà a terme aquest dimarts, 20 de febrer, a les 19 hores, i estarà disponible fins al 2 de març, en horari de dilluns a dissabte de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores. 

Més informació.

Publicat dins de Uncategorized | Feu un comentari